Sjamanisme

Sjamanisme

Het sjamanisme is de oudste van alle natuurtradities.
Wat natuurtradities gemeen hebben is dat deze 'voor-christelijke tradities' het Oude Weten belichamen. Ze helpen ons te 'herinneren' en terug te keren naar een Verbinding die velen van ons verloren hebben. Een terugkeer naar onze intuïtie, naar stilte, vrijheid, eenheid, harmonie , naar geluk en naar de mystiek. Er zijn meer dan 100 natuurtradities, waaronder het Boeddhisme, Hindoeïsme, Taoïsme, Shintoïsme, Sjamanisme, Druïdisme, Keltisch Paganisme (Pagan betekent 'van het land' en duidt op volkeren die een diepe band met de natuur en het land hebben),...


De Aarde geeft de mens al wat hij nodig heeft: voeding, beschutting, water, vuur, energie, stilte. Ze zorgt voor ons als een Moeder. Daarom noemen we haar Moeder Aarde.
Helaas haasten of overprikkelen we ons zo dat we aan de kern van de dingen en het leven voorbij gaan. Vele waarden zijn verloren gegaan en we weten niet langer hoe voor onszelf, voor onze mentale en fysieke gezondheid te zorgen. Noch voor onze medemens of de natuur.
We zijn een soort die in slaap gevallen is.
Wie afgescheiden is van de natuur, is afgescheiden van zichzelf, van de eigen levenskracht en van het eigen mysterie.  Onze 'vergeetachtigheid' heeft ook desastreuze gevolgen voor het milieu, onze rivieren, oceanen, regenwouden, flora en fauna.
De Verbinding weer herstellen is essentieel.


De sjamaan leeft in een sterke en liefdevolle verbinding met de Natuur, de Aarde en haar schepselen. Hierdoor heeft hij ook een belangrijke missie: het herstellen van disbalans en dit zowel in het individu als in het geheel (de aarde, maatschappij).


Het woord sjamaan of šaman komt uit Oost Siberië en betekent "hij die Weet' of 'hij die Ziet'.
Zijn kennis en inzicht dankt de sjamaan aan zijn relatie met de natuur en de spirits.
Er is een mooie uitdrukking, nl. ‘No Spirit, no Shaman’ wat wil zeggen dat als de sjamaan niet diep kan luisteren naar de natuur of zijn spirits, hij geen antwoorden zal vinden op belangrijke kwesties. Stilte is hiervoor een voorwaarde. Ook dient hij zijn 'ego' te kunnen overstijgen.

De sjamaan is immers ‘hij die weet’, dankzij het luisteren naar zijn Spirits.
Hij neemt hier geen actieve rol in, maar laat zich leiden.


Ik begeleid sinds 2004 jaartrajecten.
Ahamkara, Sandra Ingerman,
Jonathan Horwitz & Zara Waldebäck brachten me veel bij op vlak van Sjamanisme en Natuurlijk Leiderschap. Ik volg nog steeds onderricht bij hen.


Alle cursussen in groep

Privébegeleiding


There’s a revolution that needs to happen and it starts from inside each one of us. We need to wake up and fall in love with the Earth.

Our personal and collective happiness and survival depends on it.


- Thich Nhat Hanh

We must protect the forests for our children, grandchildren, and children yet to be born. We must protect the forests for those who can't speak for themselves, such as the birds, animals, fish, and trees."

- Hereditary Chief Edward Moody

And while I stood there I saw more than I can tell and I understood more than I saw; for I was seeing in a sacred manner the shapes of all things in the spirit, and the shape of all shapes as they must live together like one being.


- Black Elk

Natural Leadership is not so much on how to inspire others. Or inspire them to change.
It can be. But actually the intention behind Natural Leadership is to follow the path of your leadership. Who are you? What inspires you?
What’s your core value that you want to share? And most of all how do you carry, nurture it to full growth in yourself?


- Zara Waldebäck

Alle cursussen in groep

Privé-begeleiding