Yoga & Meditatie vanuit 2 authentieke tradities

Yoga en Meditatie vanuit 2 grote, authentieke tradities


Hier komt u terecht bij een erkende yogaleraar. Enkel erkende leraars staan borg voor kwalitatief onderricht in yoga en meditatie. Geschoold via een basisopleiding van 5 jaar (meer dan 700 lesuren) en een nascholing van meerdere jaren in de technische grondvesten en filosofie van yoga, in anatomie van het bewegingsapparaat, in de algemene fysiologie en haar toepassing in yoga, in de technieken van prânâyâma, mudrâ, diepe relaxatie, meditatie en in Stilte. En in het kwalitatief onderwijzen én opstellen van verantwoorde en doelgerichte oefenschema’s voor individueel en collectief onderricht vanuit 2 grote, authentieke tradities (!):


 1. Âsana volgens de viniyoga traditie van Shrî Krishnâmachârya. De term Viniyoga komt uit het geschrift “Yoga Rahasya” van Shrî Nâthamuni (900 A.D). Uit deze familie stamt Shrî Krishnâmachârya, één van de meest invloedrijke yogaleraars ooit. Hij was ook âyurvedisch leraar. Enkele van zijn studenten zijn: Indra Devi, K. Pattabhi Jois (Ashtanga Yoga), B.K.S. Iyengar (Iyengar Yoga) en T.K.V. Desikachar, Krishnâmachârya's zoon. Claude Maréchal studeerde decennialang als leerling onder T.K.V. Desikachar en onderwees op zijn beurt mijn leraar, Flor Stickens, bij wie ik intussen al 12 jaar onderricht volg. Zelf geef ik les sinds 2012.

 2. Relaxatie en Meditatie volgens de 5000 jaar oude traditie van de Himâlaya’s. Ik ben in deze traditie geïnitieerd in 2017 door Swâmî Mâ Râdha Bharatî

Wat ik aanreik, is voor iedereen.


"Yoga is a Science that Deals with Body, Breath, Mind, Soul, and Ultimately, the Universe itself. Yoga science does not tell you what to do and what not to do, but teaches you how to be. Yoga is a science of life that helps you to know the known and unknown parts of life, that helps you to liberate yourself from pains and miseries, and that helps you to attain that state which is free."  ~ Swâmî Rama


Yoga is veel meer dan wat houdingen. Waar Âyurveda de wetenschap van het lichaam is, en zich richt op het herstellen en bewaren van een gezond lichaam, is haar zusterwetenschap Yoga; de wetenschap van de geest die kijkt naar de geest en naar spanningsvelden in die geest. Yoga leert je de geest te beheersen en uit te zuiveren. Hiervoor wordt er gewerkt met houdingen, ademtechnieken, meditatie en wordt er een uitgebreid psychologisch en filosofisch kader aangereikt richting zelf-realisatie.


Ik bied kwalitatief onderricht in yoga aan. Voor iedereen. Jong of oud, soepel of stroef, met of zonder specifieke klachten of beperkingen; voor wie op zoek is naar een sterk, stabiel en soepel lichaam en dezelfde kwaliteiten nastreeft in de geest. Ik leer je verantwoord, stabiel en aangenaam te oefenen: in functie van jouw lichaam en haar grenzen.


Regelmatige beoefening van yoga brengt:

 • Een gezonder en sterker lichaam. Je komt tot kennis over dat lichaam en leert het van onnodige spanningen te bevrijden. Yoga werkt zuiverend en versterkend voor spieren, organen en gewrichten en verlicht pijn, vermoeidheid, slapeloosheid, spijsverterings- en chronische spanningsproblemen. Je leert ook progressief ademtechnieken aan (prânâyâma) en diepe relaxatie waardoor je zowel lichaam als geest tot rust leert te brengen. 
 • Een rustige, blije geest die meer vanuit stabiliteit, helderheid, gelijkmoedigheid en efficiëntie zal gaan handelen. Je leert prestatie, onrust of oordeel loslaten en het denken te transformeren richting helderheid, concentratie en geleidelijk ook richting meditatie en stilte.
 • Een hervonden verbinding met dat wat je in wezen bent. De stilte die je ontdekt op de achtergrond in jezelf (door meditatie) leer je verdiepen zodat je meer vanuit deze rust zal leven en zal handelen. In essentie is yoga een complete levensleer richting zelfrealisatie (zie cursus yogafilosofie)


PRIVEbegeleiding spring naar Privé-therapie

Wekelijkse GROEPslessen (17/34x1,5u) YOGA & MEDITATIE beginners en gevorderden:


Er is geen voorkennis vereist. Week na week leer je op kwalitatieve en progressieve wijze houdingen (âsana), ademtechnieken (prânâyâma), diepe relaxatie en meditatie aan. Lesschema’s worden opgesteld op een doelgerichte en verantwoorde manier en deze krijg je telkens mee naar huis om de technieken verder in te oefenen. Ik maak tijd voor vragen na de les en help je de nodige aanpassingen te maken in geval van specifieke klachten.  Een les duurt in totaal 1,5u en bestaat uit technieken die spanningen mentaal en fysiek losmaken, verdiepende âsana's, 15min basis yogische relaxatie, 10min prânâyâma en 5min meditatie. DIT JAAR 8 SCHEMA'S, 4 ADEMMETHODES, 8 BASISPRÂNÂYÂMA's (5+3), BASIS ZITMEDITATIE. Wees steeds 10min. vóór aanvang hier. Geen les tijdens schoolvakanties of feestdagen. Als een feestdag valt op uw vaste lesdag kan u deze les inhalen in dezelfde week op de andere lesdag. Na de beginnersreeks kan je naar de gevorderden of je herhaalt desgewenst de beginners.


Als erkend leraar sta ik verenigd onder de koepel van Seva Yoga Kempen, (seva = dienen) waar u ook terecht kan voor groepslessen te Herentals, Geel, Meerhout, Kasterlee, Retie, Westerlo en Mol-Rauw.  De beginnersreeks hier te O.L.V. Olen duurt 17 weken (9 lesschema’s).De beginnersreeks wordt twee keer gegeven in de loop van een schooljaar


 • VOLGENDE PROEFLES 07/09/20 van 20u15 tot 21u45 en 09/09/20 van 18u20 tot 19u50 - inschrijving verplicht.
  Als de proefles bevallen is, kan je na de les meteen finaal inschrijven en betalen. Per semester betaal je 145€ of 242€ voor een heel schooljaar (september tot juni)


2 beginnersgroepen:

 1. maandag 20u15 tot 21u45
 2. woensdag 18u20 tot 19u50

3 gevorderde groepen:

 1. maandag 18u20 tot 19u50
 2. woensdag 20u15 tot 21u45
 3. vrijdag 20u15 tot 21u45


Wekelijkse GROEPslessen (8x1,5u) DIEPE RELAXATIE "Leren ontspannen en ademen"


De ademhaling is de belangrijkste van alle lichaamsfuncties. De adem gaat echter snel uit balans. Wanneer ons lichaam bv. 'bedreiging' ervaart, activeert het de fight/flight modus. We krijgen een hoge ademhaling die ook wel gekend is als de borstademhaling. Deze is nuttig en nodig bij werkelijk levensbedreigende vecht/vluchtsituatie. Echter zien we dat 'de gemiddelde moderne westerse mens' deze modus steeds meer en meer activeert bij gewone dagdagelijks stress-situaties wat vele nadelige gevolgen heeft voor zowel lichaam en geest. Vele mensen zijn gespannen en onrustig en kennen maar al te goed de samengetrokken, gespannen borst en nek, de hoog opgespannen schouders, of andere spierspanningen. Chronische hyperventilatie ligt heden ten dage aan de basis van allerlei stoornissen (mentale onrust en concentratiestoornissen, hoofdpijn, aanhoudende vermoeidheid, spierverzuring, spieruitputting, spierspanning, spierpijnen, ontstekingen, oorsuizen, tintelingen, misselijkheid, paniekaanvallen, enz..) Een juiste ademgewoonte zorgt voor een verlenging van de levensduur, zorgt voor diepe mentale en fysieke ontspanning, een goede vitaliteit en een goede immuniteit. Tijdens de lessen wordt er op 2 gebieden gewerkt: diepe relaxatie en het herstellen van een juiste ademgewoonte via verschillende kwalitatieve technieken.


Diepe relaxatie maakt fysieke, mentale en emotionele stress los en wordt geleidelijk aangeleerd via authentieke technieken van lichaamswerk. Je zal ook de klassieke technieken waaronder yogische relaxatie en yoga nidrâ leren, vanuit een 5000 jaar oude traditie. Elke les zie je ook bijzondere ademtechnieken. We zullen deze week na week geleidelijk verfijnen en meer beginnen inwerken op prâna of de vitale levensenergie. Stilaan wordt je manier van ademen subtieler. Je merkt een verschuiving op van je energie zowel in lichaam als geest en dit zorgt voor een staat van verinnerlijking en meditatie. Na elke les zal je het gevoel hebben, dichter te zijn bij de rust die altijd al aanwezig was in jezelf, maar door omstandigheden verborgen wordt. Dit creëert een verlangen de technieken te integreren en ze blijvend in je routine te verankeren. Voor wie deze rust wil verdiepen en wenst te komen tot diepe ervaring met meditatie, is er aansluitend de reeks van 8 lessen Leren Mediteren

 • Data 2020: 8 vrijdagen van 18u20 tot 19u50 (start 11 september '20 tot Allerheiligenverlof)
 • De reeks wordt herhaald in februari 2021 in een reeks van 7 vrijdagen op 5/2, 26/2, 5/3, 12/3, 26/3, 2/4 en 30/4

 • Voor data en prijzen zie de Agenda.
 • De reeks is ook geschikt voor wie preventief zorg wil dragen voor het bewaren van een gezonde geest in een gezond lichaam.Wekelijkse lessen (8x1,5u) LEREN MEDITEREN (vanuit een 5000 jaar oude authentieke traditie)


Enkel voor wie eerst de cursus Mindfulness gevolgd heeft, of de wekelijkse lessen Diepe Relaxatie of de wekelijkse lessen Yoga.

Dit gezien de basistechnieken van diepe relaxatie en de ademtechnieken gekend moeten zijn. Je kan immers niet mediteren in een gespannen lichaam of wanneer de adem uit balans is. Ook wie te kampen heeft met fysieke spanningen of verkeerde adempatronen dient eerst de reeks Leren Diep Ontspannen & Ademen te volgen.


Meditatie is een diepgaand proces van verinnerlijking én ervaring. Zoiets leer je niet uit een boek, maar met een leraar. De eerste en laatste 10 minuten van elke les zijn daarom voorzien om vragen te beantwoorden. Al de rest is praktijk! De reeks is bestemd voor wie meditatie een deel van zijn Zijn wenst te maken en een diep verlangen heeft te komen tot een rustige, ontspannen en blije geest en tot een meer diepgaande ervaring in meditatie. Je leert ontspanning en aandacht te verfijnen en te beheersen. Ook leer je gedachten, emoties en sensaties te observeren zonder hier op in te gaan. De activiteiten van de geest niet te voeden maar tot stilstand te brengen. Zodat je voeling kan krijgen met de Waarnemer, het Achtergrondbewustzijn. Het doel van meditatie is je te brengen tot het herinneren en realiseren van je 'ware Aard'. Deze ware Aard heeft in essentie 3 kwaliteiten: Zijn - Bewustzijn - Gelukzaligheid. Ons denken is een prachtig instrument, maar eentje dat we moeten leren afstemmen. Zoniet gaat het alle kanten op en wordt het doel van meditatie, Zelf-Realisatie, nooit bereikt.


Dagelijkse meditatie geeft je een heldere, kalme en blije geest, een diep ontspannen en sterk lichaam, en een optimaal prânisch lichaam in staat tot subtiele realisaties op vlak van meditatie.
Er wordt ook aandacht geschonken aan zitten in een juiste en ontspannen houding (wanneer dit niet kan op de mat kan je gebruik maken van een stoel of zitbankje), aan correcte ademhaling en aan verschillende concentratietechnieken. Ook technieken zoals japa (inwendig herhalen van een mantra) komen aan bod. Je werkt met 2 mantra's (je krijgt de keuze uit een 20tal één lettergreep mantra's en uit een 20tal langere mantra's)


 • Volgende reeks: 8 lessen in totaal = 5 vrijdagen in 2020: 13 november'20 tot 11 december'20 en 3 vrijdagen in 2021: 8 en 15 en 22 januari'21
 • Wordt herhaald in mei'21 in een reeks van 6 vrijdagen op 7/5, 21/5, 28/5, 4/6, 11/6 en 18/6 met aansluitend de Stiltedag op 19/6. Wie de reeks van mei 2021 volgt, krijgt 25€ korting op de Stiltedag van 19/6/2021
 • VERDIEPING STILTEDAG (21 november 2020 of 19 juni 2021). Beoefen een hele dag diepe meditatie. Kom tot bijzondere ervaring in stilte en het Zelf.
 • Alle data en prijzen zie de Agenda.

PRIVEbegeleiding


Sessieduur 1,5u, prijs is 72€. Reken op 5 sessies. Uw leraar is er om uw levenskwaliteit te verbeteren en u op uw zoektocht te begeleiden.

 1. Voor mensen met specifieke revalidatievragen - fysieke of mentale problemen - spanningsklachten. OF
 2. Voor wie niet in de mogelijkheid is de reeks in groep te volgen en welbepaalde doelen in yoga of op gebied van meditatie wenst te realiseren. OF
 3. Voor meer gevorderde beoefenaars om specifieke technieken te verfijnen of om de leer van yoga te bestuderen samen met een leraar. OF
 4. Voor mensen met een persoonlijke zoektocht Je kan bij mij terecht voor allerlei levensvragen, ook op spiritueel gebied. OF
 5. Voor wie specifiek wenst te leren mediteren in een authentieke (5000 jaar oude) traditie. Mediteren leer je immers niet uit een boek, maar bij een goede leraar. Net als piano spelen. Je leert stapsgewijs je denken als instrument te bespelen en te stillen. Op 5 lessen tijd leer je: een juiste houding (zowel fysiek als mentaal) aan om in te mediteren, ademtechnieken (3 basistechnieken, de volledige yogische ademhaling en ook de middenrifademhaling die in meditatie gebruikt wordt), 5 basis prânâyâma's, te komen tot diepe ontspanning, stapsgewijs meditatie vanuit de authentieke 5000 jaar oude traditie van de Himâlaya's. Via adembewustzijn en mantrabewustzijn leer je geleidelijk de stilte van het Achtergrondbewustzijn waar te nemen. Hier is ook een groepscursus van.


Groepsbegeleiding spring terug naar Groepslessen Yoga en Meditatie, Groepslessen Leren Ontspannen & Ademen, Groepslessen Leren Mediteren

  Aanvullende practica in yoga-meditatie:


  • Yoga Werkgroep - enkel voor wie de wekelijkse lessen volgt (loopt over een heel schooljaar)

   De lessen omvatten een diepgaande studie van de chakra's en hun effecten op de persoonlijkheid en de gezondheid. Je komt tot inzicht rond mogelijke disbalans en krijgt vele diepgaande technieken aangereikt om het energetische, fysieke en emotionele lichaam te balanceren. De theorie (waarvan je ook documentatie en huiswerk krijgt) loopt van 18u30 tot 20u30, dan start de intensieve praktijk met subtiele technieken. Hierdoor wordt het hele Zijn tegen 21u30 in ideale omstandigheden gebracht om tot diepe ervaring in de stilte komen. Het laatste half uur is stiltemeditatie.

   Praktijkoefeningen omvatten onder andere Apâna Vâyu / reinigende ademtechnieken / Prâna meditatie / Mulâdhara chakra / Mula Bandha / Laghu sankhapraksâlana of de lichte darmreiniging / Samâna Vâyu / Stimuleren Jaṭharāgni / Kapâlabâti/Bhastrikā / Uddîyâna Bandha / Nābhicakra / Prâna Vâyu / adem-en zenuwversterkende oefeningen / longcelstimulatie / Kūrma nāḍī / Udâna Vâyu /Jâlandhara Bandha / Klank en uitgebreide les rond mantra's / Kaṇṭhakūpa / Vyâna Vâyu / Verkenning van het oneindig grote en het oneindig kleine / enz.


  • 2-daagse cursus (2x8u): Gezondheidscursus Âyurveda
  • 2-daagse cursus (2x4u): Basiscursus Yogafilosofie
  • 1- daagse Stiltedag (8u) Diepe Meditatie
  • Stilteweek in augustus in de Oude Abdij van Kortenberg


  Alle cursussen in groep  Diploma's op gebied van Yoga:


  2009-2014 Opleiding van 5 jaar Yogadocent in de tradities van Viniyoga en van Himâlaya Yoga - Vormingsschool Viniyoga (Flor Stickens)

  2018-2021 Nascholing van 3 jaar in deze tradities

  Erkend door de Yogafederatie die op haar beurt erkend is door de Europese Yoga Unie. Enkel erkende leraars bieden garantie op kwaliteit.

  Bijscholingen:

  2013: 1DAG Masterclass Peter Sterios, Gravity & Grace: How to Awaken Your Subtle Body And the Healing Power of Yoga

  2014: 4DAG Claude Maréchal (traditie Shrî Krishnâmachârya) Stage + Yogafederatie: Congres
  2015: 5DAG Flor Stickens Stilteretraite + Yogafederatie 2x Congres + 2015: 3DAG Swâmî Nardanand (lijn Swami Shivom Tirth, Srî Yogananda) Shaktipat

  2016: 2DAG Vera Atlantia (lijn Maharishi Mahesh Yogi) Shakti Meditation + Flor Stickens: Satyânanda Kriyâ + Yogafederatie Congres

  2017: 2DAG Nitya Mohan (traditie Shrî Krishnâmachârya): Yoga & Sound Therapy + Yoga for Women + 5DAG Stilteretraite (traditie Himâlaya's) met Swâmî Mâ Trîpurashakti Bharatî, Swâmî Mâ Râdha Bharatî en Dr. Stephen Parker

  2017: 6DAG Studiedagen in de Himâlaya Traditie (NL) + 9 oktober: Initiëring in de Traditie door Swâmî Mâ Râdha Bharatî

  2018: 3DAG Retraite bij Swâmî Tat Sat (Inner Silence and Mudras) + 3DAG Retraite bij Swâmî Mâ Trîpurashakti Bharatî (Silence and Yoga Sûtras) + 5DAG Stilteretraite + Congres Yogafederatie + 1 DAG Meditatie en het Zelfgenezend vermogen
  2020: 8DAG Online Masterclass Peter Sterios, Gravity & Grace: How to Awaken Your Subtle Body And the Healing Power of Yoga + 6DAG Online Course Krishna Das
  Enter Into Your Heart Space Through Devotional Chanting/Kirtan

  2018-2021 Nascholing van 3 jaar in de tradities van Viniyoga en van Himâlaya Yoga


  Zie andere meerjaarse opleidingen op de andere pagina's.  Yoga en Âyurveda:


  Yoga en Âyurveda zijn zusterwetenschappen; het zijn de twee vleugels waarmee de Zoeker vliegt op weg naar Zelfrealisatie. Wie bezig is met yoga verdiept zich daarom ook best in Âyurveda en omgekeerd. Yoga is de leer van de geest (hoe de activiteiten van de geest tot stilstand te leren brengen en terug voeling te krijgen met de wezenskern). Âyurveda is de leer van het lichaam (welke routine, beweging, zelfzorg, voeding hiervoor nodig is). Het lichaam is onze tempel. We dragen hier zorg voor. Anders wordt het vroeg of laat een hindernis op de weg naar Zelfrealisatie. Op de pagina van Âyurveda kan u meer info terugvinden.


  I have no ambition. I just have a very loving duty given to me in my spiritual heritage of the Himalayan Masters who have passed down this duty from generation to generation, perhaps for thousands of generations:

  The world has misery, the world has suffering. Do what you can to reduce the pain. Do what you can to soothe people's minds. Don't just counsel, Mr. Therapist ... console." ~ Swâmî Veda Bhâratî

  SOFIE VAN MENSEL


  Erkend Naturopaat & Âyurvedic Technician®

  Erkend Yogaleraar vanuit 2 grote tradities

  Stress- en Mindfulnesscoach

  Natuurfilosoof


  BEROEPSVERENIGINGEN


  Yogafederatie lidnummer 2009/026

  Naturopathica lidnummer 225 N10 80

  CONTACTGEGEVENS


  Gestelstraat 52 - 2250 O.L.V.-Olen

  info@per-neser.org

  0494/84.34.31 (enkel tussen 12u-13u)


  BTW BE 0820.900.904


  Rekeningnummer
  IBAN BE98 7805 9067 0193