Yoga & Meditatie vanuit 2 grote tradities (in groep)

Yoga en Meditatie vanuit 2 grote tradities


Hier komt u terecht bij een erkende yogaleraar.
Geschoold allereerst via een basisopleiding van 5 jaar (meer dan 700 lesuren) en een nascholing van 3 jaren (ongeveer 200 lesuren) in de technische grondvesten en filosofie van yoga, in anatomie van het bewegingsapparaat, in de algemene fysiologie en haar toepassing in yoga, in de technieken van prânâyâma, mudrâ, diepe relaxatie, meditatie en in Stilte. In het kwalitatief onderwijzen én opstellen van verantwoorde en doelgerichte oefenschema’s voor individueel en collectief onderricht.  Dit vanuit 2 grote, authentieke tradities:


 1. Âsana volgens de viniyoga traditie van Shrî Krishnâmachârya.
  De term Viniyoga komt uit het geschrift “Yoga Rahasya” van Shrî Nâthamuni (900 A.D). Uit deze familie stamt Shrî Krishnâmachârya, één van de meest invloedrijke yogaleraars ooit. Hij was ook âyurvedisch leraar. Enkele van zijn studenten zijn: Indra Devi, K. Pattabhi Jois (Ashtanga Yoga), B.K.S. Iyengar (Iyengar Yoga) en T.K.V. Desikachar, Krishnâmachârya's zoon. Deze werkte na zijn overlijden de viniyoga verder uit.
  Claude Maréchal studeerde decennialang als leerling onder T.K.V. Desikachar en onderwees op zijn beurt mijn leraar, Flor Stickens, bij wie ik intussen al meer dan 10 jaar onderricht volg. Zelf geef ik les sinds 2012.
  Naast de traditie van viniyoga is Flor geïnitieerd in de meditatieve traditie van de Himalaya’s en zijn ook zijn leerlingen opgeleid om via privé-onderricht of groepslessen
 2. Relaxatie en Meditatie volgens de 5000 jaar oude traditie van de Himâlaya’s te onderwijzen.
  Ik ben in deze traditie geïnitieerd in 2017 door
  Swâmî Mâ Râdha Bharatî


Yoga is a Science that Deals with Body, Breath, Mind, Soul, and Ultimately, the Universe Itself
Yoga science does not tell you what to do and what not to do, but teaches you how to be.

Yoga is a science of life that helps you to know the known and unknown parts of life,
that helps you to liberate yourself from pains and miseries,
and that helps you to attain that state which is free. ~ Swâmî Rama
De lessen die ik aanreik zijn er voor iedereen.


Jong of oud, soepel of stroef, met of zonder specifieke klachten of beperkingen; voor wie op zoek is naar een sterk, stabiel en soepel lichaam en dezelfde kwaliteiten nastreeft in de geest. Ik leer je verantwoord, stabiel en aangenaam te oefenen: in functie van jouw lichaam en haar grenzen.


Regelmatige beoefening van yoga brengt:

 • Een gezonder en sterker lichaam. Je komt tot kennis over dat lichaam en leert het van onnodige spanningen te bevrijden. Yoga werkt zuiverend en versterkend voor spieren, organen en gewrichten en verlicht pijn, vermoeidheid, slapeloosheid, spijsverterings- en chronische spanningsproblemen. Je leert ook progressief ademtechnieken aan (prânâyâma) en diepe relaxatie waardoor je zowel lichaam als geest tot rust leert te brengen. 
 • Een rustige, blije geest die meer vanuit stabiliteit, helderheid, gelijkmoedigheid en efficiëntie zal gaan handelen. Je leert prestatie, onrust of oordeel loslaten en het denken te transformeren richting helderheid, concentratie en geleidelijk ook richting meditatie en stilte.
 • Een hervonden verbinding met dat wat je in wezen bent. De stilte die je ontdekt op de achtergrond in jezelf leer je verdiepen zodat je meer vanuit deze rust zal leven en zal handelen. In essentie is yoga een complete levensleer richting zelfrealisatie (zie cursus yogafilosofie)


Wekelijkse groepslessen beginners en gevorderden:


Als erkend leraar sta ik verenigd onder de koepel van Seva Yoga Kempen, (seva = dienen) waar u ook terecht kan voor groepslessen te Herentals, Geel, Meerhout, Kasterlee, Retie, Westerlo en Mol-Rauw.  De beginnersreeks hier te O.L.V. Olen duurt 17 weken (9 lesschema’s). Er is geen voorkennis vereist. Week na week leer je op kwalitatieve en progressieve wijze houdingen (âsana), ademtechnieken (prânâyâma), diepe relaxatie en meditatie aan. Lesschema’s worden opgesteld op een doelgerichte en verantwoorde manier en deze krijg je telkens mee naar huis om de technieken verder in te oefenen. Ik maak tijd voor vragen na de les en help je de nodige aanpassingen te maken in geval van specifieke klachten.  Een les duurt in totaal 1,5u. Wees steeds 10min. vóór aanvang hier. Geen les tijdens schoolvakanties. Na de beginnersreeks kan je naar de gevorderden of je herhaalt desgewenst de beginners.


3 gevorderde groepen: maandag 18u20 tot 19u50, woensdag 20u15 tot 21u45 en vrijdag 19u30 tot 21u00

(op woensdagavond nog 3 plekken, op maandag en vrijdag slechts 1 plek nog beschikbaar)


2 beginnersgroepen: maandag 20u15 tot 21u45 en woensdag 18u20 tot 19u50

De beginnersreeks van 17 weken les en 9 lesschema's begint wordt twee keer gegeven in de loop van het schooljaar

 • een eerste keer vanaf september 2019
  PROEFLES 09/09 van 20u15 tot 21u45 (volzet) en tevens eerste les van de reeks die loopt tot 27/01/20
  PROEFLES 11/09 van 18u20 tot 19u50 (volzet) en tevens eerste les van de reeks die loopt tot 29/01/20
 • een tweede keer vanaf februari 2020
  PROEFLES 03/02 van 20u15 tot 21u45 (nog 5 plaatsen vrij)
  PROEFLES 05/02 van 18u20 tot 19u50 (volzet) wachtlijst, je kan je hier aan laten toevoegen in geval van afmeldingen.
  SCHRIJF TIJDIG IN - REEKSEN ZIJN STEEDS SNEL VOLZET (!)
  JE KIEST DE PROEFLES IN FUNCTIE VAN JE VASTE LESDAGVOORKEUR


Als de proefles bevallen is, kan je na de les meteen finaal inschrijven en betalen. Je brengt het bedrag cash mee naar je proefles.

 • 145€ voor het eerste semester of 17 weken les tot eind januari. Je kent dan alle basistechnieken van âsana, relaxatie, prânâyama en meditatie
 • In februari start het 2e semester van opnieuw 17 weken les tot eind juni, dit kost ook 145€. Je herneemt ofwel de beginners voor een tweede maal wanneer je je nog niet zeker genoeg voelt om naar de gevorderden te gaan of je gaat over naar de gevorderden.
  Wie in februari start, kan in september naar de gevorderden of herhaalt desgewenst de beginnersreeks.
 • Je kan per semester inschrijven of als je ineens inschrijft voor een heel schooljaar is het 242€.Privébegeleiding in yoga-meditatie-filosofie:

Voor privé-onderricht in yoga, meditatie, filosofie, zie hier.


Aanvullende practica in yoga-meditatie:

Regelmatig zijn er ook aanvullende verdiepende Cursussen en Practica. Alle info verschijnt hier


Yoga en Âyurveda:

Yoga en Âyurveda zijn zusterwetenschappen; het zijn de twee vleugels waar mee de Zoeker vliegt op weg naar zelfrealisatie.

Wie bezig is met yoga verdiept zich daarom ook best in Âyurveda en omgekeerd. Yoga is de leer van de geest (hoe de activiteiten van de geest tot stilstand te leren brengen en terug voeling te krijgen met de wezenskern). Âyurveda is de leer van het lichaam (welke routine, beweging, zelfzorg, voeding hiervoor nodig is). Het lichaam is onze tempel. We dragen hier zorg voor. Anders wordt het vroeg of laat een hindernis op de weg naar Zelfrealisatie.

Op de pagina van Âyurveda kan u meer info terugvinden over de privébegeleiding en behandelingen.I have no ambition. I just have a very loving duty given to me in my spiritual heritage of the Himalayan Masters who have passed down this duty from generation to generation, perhaps for thousands of generations:

The world has misery, the world has suffering. Do what you can to reduce the pain.

Do what you can to soothe people's minds.

Don't just counsel, Mr. Therapist ... console."

~ Swâmî Veda Bhâratî

SOFIE VAN MENSEL


Erkend Naturopaat & Âyurvedic Technician®

Erkend Yogaleraar vanuit 2 grote tradities

Stress- en Mindfulnesscoach


Gestelstraat 52 - 2250 O.L.V.-Olen

info@per-neser.org

0494/84.34.31 (enkel tussen 12u-13u)

BEROEPSVERENIGINGENYogafederatie lidnummer 2009/026

Naturopathica lidnummer 225 N10 80BTW BE 0820.900.904

IBAN BE98 7805 9067 0193