Sjamanisme

Het sjamanisme wordt geschat tot 45.000 jaar oud te zijn. Zelf werk ik meer dan 20 jaar met het sjamanisme en voor mij is het de wortel van wie ik ben. Ik ervaarde als kind reeds een grote verbondenheid met al wat is en geloof dat alles bezield is (animisme). Mijn spirituele zoektocht bracht me richting een aantal oude tradities waaronder âyurveda (alchemistisch sjamanisme), yoga en Siberisch sjamanisme. Ik vond in deze laatste, erg oude, traditie een grote resonantie gezien de vele gelijkenissen met yoga en âyurveda op vlak van meditatie en filosofie. Het Siberisch/Altai sjamanisme, zo ontdekte ik pas later, zou een grote invloed gehad hebben op de Rishi's van India, het ontstaan van de Veda's en de legende van de berg Meru. Ik ben geschoold door een authentieke sjamaan uit het Altai gebergte.


De sjamaan staat in het centrum van het Wiel. Vanuit deze rust, stilte en standvastigheid, weet hij wat er moet gebeuren. Hier kan je meer lezen over de waarden van een sjamaan en zijn taken voor de gemeenschap.


Vele Griekse en andere Europese cultussen kunnen terug getraceerd worden tot Zuid Siberië. Het woord sjamaan of šaman zelf is afkomstig uit Oost Siberië en betekent "hij die Weet' of 'hij die Ziet'. Zijn kennis en inzicht dankt de sjamaan aan zijn relatie met de natuur en de spirits. Hij is therapeut, dorpsgenezer, priester en een tolk tussen de werelden.


In groep begeleid ik:Privé kan je terecht voor: