Stress-en Mindfulnesscoaching

Stresscoaching & Mindfulness Based Cognitive Therapy


If a man does not keep pace with his companions, perhaps it is because he hears a different drummer.

Let him step to the music which he hears, however measured or far away.

~ Henry David Thoreau


Stress is van nature positief en zet ons aan tot gerichte actie. Het verbetert onze focus en onze prestatie. Maar wanneer stress chronisch wordt, kan het onze gezondheid en ons geluk schaden. Niet enkel wie perfectionistisch of prestatiegericht is - maar ook hooggevoelige personen lopen kans zichzelf te verliezen en in een overbelastingstoestand terecht te komen. Onrust is vaak een eerste symptoom van een verkeerde 'belasting'. Wanneer we hier geen aandacht aan schenken, kan onrust zich verplaatsen van ons denken, naar de emoties, naar het lichaam en zich uiten via allerlei spanningsklachten.


 • Fysiek: Hoofdpijn - Vermoeidheid - Spierspanning - Duizeligheid - Lage weerstand - Hyperventilatie - Tinitus (oorsuizen) - Wazig zicht - Slapeloosheid / Slecht slapen - Maag- en darmklachten - Spierpijn - Hartkloppingen - Slikproblemen - Licht gevoel in hoofd - Misselijkheid - Huidklachten - Rugpijn, Nekpijn - Trillen, beven - Ontstekingen - Chronische Pijn,...

 • Emotioneel: Paniekaanvallen - Neerslachtigheid - Prikkelbaarheid - Stemmingswisselingen - Onbegrepen gevoel - Snel overprikkeld - Machteloosheid - Minder zelfvertrouwen - Angststoornissen,...

 • Mentaal: Vergeetachtigheid - Piekeren -Verminderde Concentratie - Interesseverlies - Negatief zelfbeeld - Minder flexibiliteit en veerkracht,...

 • Gedrag: Onrustig, nerveus - Gehaast, opgejaagd - Meer fouten maken - Ongeduldig - Teruggetrokken - Onzeker - Besluiteloos - Meer werken

  Meer drinken, roken, medicatie, snoepen - Werkverzuim,... 


Fysieke/emotionele overbelasting is iets wat geleidelijk opbouwt. Wanneer reserves te lang zijn aangesproken geweest, ontstaat het risico op burnout.

Naast een bezoek aan je arts is het belangrijk om levensstijl, beweeg- en denkgewoontes onder de loep te nemen om blijvend je veerkracht te veranderen. Ik begeleid sinds 2010 mensen met stress gerelateerde klachten, burnout, chronische vermoeidheid, spasmofilie, fibromyalgie of chronische pijn richting revalidatie, alsook mensen die preventief zorg willen dragen voor het bewaren van een gezonde geest in een gezond lichaam. Zelfzorg betekent veel meer dan op tijd rust inlassen, voldoende slaap, juiste beweging en voeding. Het is kritisch kijken naar je routines; hoe jij omgaat met jezelf, het leven en de prikkels die op je afkomen. Ook je passies/creativiteit voeden, is belangrijk voor een (zinvol) leven in balans.

Ieder is uniek en heeft andere zaken nodig om in balans te zijn.


Bij een eerste afspraak wordt er een intake formulier ingevuld en hebben we een uitgebreid gesprek.

Tegelijk worden eerste adviezen en oefeningen/technieken aangereikt. De begeleiding kan oa omvatten:

 1. inzicht vinden in de wisselwerking geest/emoties/lichaam en in de mechanismen van stress
 2. adviezen op vlak van stress- en zelf-management, beweging, voeding, ontspanning, slaap, hooggevoeligheid (artikel VUB)
 3. relaxatie- en ademtechnieken om je te helpen te komen tot meer ademruimte en het loslaten van diepergelegen spanningen
 4. mindfulness / gedragscoaching om anders om te gaan met gedachten, gebeurtenissen en prikkels (zowel uitwendig als inwendig) en om te komen tot oplossingsgericht denken, een betere balans werk/privé en meer authenticiteit om jezelf tot vol potentieel te brengen.
 5. oefeningen bij fysieke klachten die bv. pijn verminderen en/of stabiliteit, mobiliteit, vitaliteit, ergonomie, kracht en ontspanning bevorderen


Voor het maken van een afspraak (zie contact).


Zie ook hier alle cursussen in groep.

 1. Van Stresstraining, Zelfmanagement naar Mindfulness en Meditatie
  Reeks van 5 lessen: 14/3/2020 + 28/3/2020 + 25/4/2020 + 9/5/2020 + 6/6/2020 van 09:00 - 12:00 ; prijs is 200€.
 2. Lezing HSP; van acceptatie naar authenticiteit * data spoedig online


Meer informatie over:


 • Stresscoaching

  Stress wordt gedefinieerd als "de innerlijke (emotionele) spanning die ontstaat door de complexe wisselwerking tussen een individu en zijn omgeving". Elke dag komen er allerlei prikkels op ons af vanuit de werkvloer, het gezins- en sociale leven.

  Maar anderzijds ook vanuit ons eigen hoofd waarin we ons vaak 'omgeven' met specifieke gedachten, overtuigingen en reactiepatronen.
  De begeleiding leert je hoe de ideale omstandigheden te creëren op mentaal, emotioneel en fysiek gebied om je levenskwaliteit te hervinden.


 • Mindfulness based cognitive therapy
  Mindfulnesstraining is een wetenschappelijk onderbouwde aandachtstraining die mensen anders leert omgaan met stress, burnout, angst, piekeren, pijn, onrust, slapeloosheid, depressie, chronische pijn of ziekte.  Het werd ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn (een Amerikaans moleculair bioloog en hoogleraar die mindfulness leerde bij leraar Thich Nhat Hanh en zen leraar Seung Sahn). Jon Kabat-Zinn onderzocht de interactie tussen lichaam en geest en de klinische toepassing van aandachtstraining voor mensen met chronische pijn en stressgerelateerde klachten. Aanvankelijk werkte hij met uitbehandelde patiënten om hen anders te leren omgaan met hun pijn en hun zorgen en verdriet daarover. Hij richtte hiervoor in 1979 het Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) programma op. Hoe we ons gedragen, hoe we ons voelen en dus ook onze levenshouding is afhankelijk van onze gedachten. Negatief denken of fixeren op bepaalde gedachten of klachten leidt tot de ervaring van meer lijden.

 • Coaching bij hooggevoeligheid

  Een HSP'er  (highly sensitive person) is iemand wiens zenuwstelsel gevoeliger is voor zintuiglijke prikkels - deze mensen (20% van de bevolking) zijn in staat om sneller subtiele signalen en prikkels uit hun omgeving op te pikken, echter de innerlijke verwerking ervan kost meer tijd en energie. Ze kunnen daardoor snel uitgeput geraken en overprikkeld. Ook buikklachten, hoofdpijn, stemmingswisselingen, depressie, burnout en chronische moeheid kunnen ontstaan wanneer deze personen niet tijdig hun ademruimte, ontprikkeling, standvastigheid en rust in het leven terugvinden.
  De begeleiding leert je de unieke talenten en gevoeligheden van het hsp-zijn te ontwikkelen en daarnaast bewust aan zelfzorg te doen.

 • Âyurveda
  Âyurveda beschrijft al meer dan 2000 jaar ziekten als depressie, burnout en chronische aandoeningen.Deze klachten zijn dus niet eigen aan 'onze tijd' maar wel eigen aan onze Aard. De ene persoon is nu eenmaal gevoeliger dan de andere. Hoe je omgaat met jezelf en het leven; je dagelijkse routine, beweging, voeding, stress, maar ook verdriet, angsten, kan leiden tot innerlijke onrust. Onrust kan je ook lezen als “het niet rusten in het Zelf” (of in de aangeboren balans of constitutie). Onrust is datgene wat vroeg of laat leidt tot disbalans. Âyurveda leert je via adviezen op maat van je constitutie/onevenwicht weer in harmonie te leven met het natuurlijke Zelf.
  Als Âyurvedic Technician® ben ik geschoold gedurende een basisopleiding van 3 jaar (met intussen ook al 10 jaar voortdurende bijscholingen) in de filosofie van Âyurveda, de 6 wijsheidsscholen, anatomie, de 5 elementenleer en de praktische toepassing van Âyurveda in het dagelijkse leven, in het geven van denk/beweeg/leefadviezen op maat van de constitutie en/of het onevenwicht, in de klassieke technieken zoals de Abhyanga- en Marmamassages. Zie een volledige beschrijving en meer info rond begeleiding vanuit deze leer hier.

 • Traditionele Yoga en Meditatie vanuit 2 grote, authentieke tradities
  Naast stress-en mindfulnesscoach en Âyurvedic Technician® ben ik geschoold gedurende een basisopleiding van 5 jaar (meer dan 700 lesuren) en een nascholing van 3 jaar (ongeveer 200 lesuren) in de technische grondvesten en filosofie van yoga, in anatomie van het bewegingsapparaat, in de algemene fysiologie en haar toepassing in yoga, in de technieken van prânâyâma, mudrâ, diepe relaxatie, meditatie en in Stilte. In het kwalitatief onderwijzen én opstellen van verantwoorde en doelgerichte oefenschema’s voor individueel en collectief onderricht en dit vanuit 2 grote, authentieke tradities . U kan bij mij terecht voor Privéonderricht in relaxatie, meditatie, filosofie - Wekelijkse groepslessen beginners en gevorderden - Practica en cursussen - Stiltedagen en retraites. Zie een volledige beschrijving en meer info voor groeps-en privébegeleiding hier.

SOFIE VAN MENSEL


Erkend Naturopaat & Âyurvedic Technician®

Erkend Yogaleraar vanuit 2 grote tradities

Stress- en Mindfulnesscoach


Gestelstraat 52 - 2250 O.L.V.-Olen

info@per-neser.org

0494/84.34.31 (enkel tussen 12u-13u)

BEROEPSVERENIGINGENYogafederatie lidnummer 2009/026

Naturopathica lidnummer 225 N10 80BTW BE 0820.900.904

IBAN BE98 7805 9067 0193