Stress- & Mindfulnesscoaching

Stresscoaching - MBCT coaching - Burnoutcoaching - Coaching bij HSP


If a man does not keep pace with his companions, perhaps it is because he hears a different drummer. Let him step to the music which he hears, however measured or far away.
~ Henry David Thoreau


Stress wordt gedefinieerd als "de innerlijke (emotionele) spanning die ontstaat door de complexe wisselwerking tussen een individu en zijn omgeving". Elke dag komen er prikkels op ons af vanuit de werkvloer, het gezins- en sociale leven, de wereld (uitwendige prikkels). Maar ook vanuit ons hoofd waarin we ons vaak 'omgeven' met specifieke gedachten, angsten, overtuigingen en reactiepatronen (inwendige prikkels).


Stress is van nature positief en zet ons aan tot actie. Het verbetert onze focus en onze prestatie. Maar wanneer stress chronisch wordt, kan het onze gezondheid en ons geluk schaden. Niet enkel wie perfectionistisch of prestatiegericht is - maar ook hooggevoelige personen lopen kans zichzelf te verliezen en in een overbelastingstoestand terecht te komen. Onrust is vaak een eerste symptoom van een verkeerde 'belasting'. Wanneer we hier geen aandacht aan schenken, kan onrust zich verplaatsen van ons denken, naar de emoties, naar het lichaam en zich uiten via allerlei spanningsklachten:


 • Fysiek: Hoofdpijn - Vermoeidheid - Spierspanning - Duizeligheid - Lage weerstand - Hyperventilatie - Tintelingen - Spierkrampen - Tinitus (oorsuizen) - Wazig zicht - Slapeloosheid - Maag- en darmklachten - Spierpijn - Hartkloppingen - Slikproblemen - Licht gevoel in hoofd - Misselijkheid - Huidklachten - Rugpijn, Nekpijn - Trillen, beven - Ontstekingen - Chronische Pijn,...

 • Emotioneel: Paniekaanvallen - Neerslachtigheid - Prikkelbaarheid - Stemmingswisselingen - Onbegrepen gevoel - Snel overprikkeld - Machteloosheid - Minder zelfvertrouwen,...

 • Mentaal: Vergeetachtigheid - Piekeren - Verminderde Concentratie - Interesseverlies - Minder flexibiliteit en veerkracht,...

 • Gedrag: Onrustig - Opgejaagd - Meer fouten maken - Ongeduldig - Teruggetrokken - Onzeker - Besluiteloos - Meer werken - Meer drinken/roken/medicatie/snoepen - Werkverzuim,... 


Wanneer reserves te lang zijn aangesproken geweest, ontstaat het risico op burnout. (of spanningssyndromen als fibromyalgie, cvs, spasmofilie). Naast een bezoek aan je arts is het belangrijk om levensstijl, beweeg- en denkgewoontes onder de loep te nemen om blijvend je veerkracht te veranderen. Zelfzorg betekent veel meer dan op tijd rust inlassen, voldoende slaap, juiste beweging en voeding. Het is kritisch kijken naar je routines; hoe jij omgaat met jezelf, hoe spanningsgevoelig je bent,  welke gevechten je dagelijks met jezelf levert, enz. Ook je passies voeden, is belangrijk voor een (zinvol) leven in balans.  Ieder is uniek en heeft andere zaken nodig om gelukkig te zijn.


Privé kan je terecht voor:


 1. Stress-en Mindfulnesscoaching bij hogervermelde klachten
 2. Coaching bij burnout, cvs, spasmofilie, fibromyalgie
 3. Coaching bij Hooggevoeligheid

  Spring hier naar de privébegeleidingIn groep: 5-Delige workshop (5x3u) BASIS REEKS Stress-en Mindfulnesscoaching


Mindfulness is een wetenschappelijk onderbouwde aandachtstraining. Het werd ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn (een Amerikaans moleculair bioloog en hoogleraar die mindfulness leerde bij leraar Thich Nhat Hanh en zen leraar Seung Sahn). Jon Kabat-Zinn onderzocht de interactie tussen lichaam en geest en de klinische toepassing van aandachtstraining voor mensen met chronische pijn, depressie, angsten, piekeren en stressgerelateerde klachten. Aanvankelijk werkte hij met uitbehandelde patiënten om hen anders te leren omgaan met hun pijn en hun zorgen en verdriet daarover. Hoe we ons gedragen, hoe we ons voelen en dus ook onze levenshouding is afhankelijk van onze gedachten. Negatief denken of fixeren op bepaalde gedachten of klachten leidt tot de ervaring van meer lijden.


Voordelen:

• Vermindering stresshormonen  • Blijvende verlaging van fysieke en mentale symptomen • Lagere pijnniveau's en betere pijnhantering • Meer zelfbewustzijn, zelfvertrouwen en vitaliteit • Anders omgaan met ongewenste zaken of stressoren • Een vernieuwde verbinding met je lichaam en geest • Meer blijheid, overgave, innerlijk rust, kracht

Voor wie kampt met
• Stress gerelateerde klachten, vermoeidheid, burnout • Chronische ziekte, chronische pijn • Angsten, zorgen, piekergedachten, verdriet, onrust • Depressie, slapeloosheid, hooggevoeligheid • Of voor wie preventief zorg wenst te dragen voor een gezonde geest in een gezond lichaam!


Je groeit richting:

 • meer inzicht in de wisselwerking geest/emoties/lichaam. Je begrijpt dat alles begint bij de eigen reactiepatronen. Je komt tot bewust handelen en transformeert onproductieve patronen.
 • een betere balans werk/privé, een bewuste levens-en denkwijze, juiste zelfzorg en lichaamsbeweging, een meer geschikte voeding, ontspanning, slaap
 • een stabiele en veerkrachtige kern om blijvend anders om te gaan met onverwachte gebeurtenissen en prikkels (zowel uitwendig als inwendig)
 • meer authenticiteit om jezelf tot vol potentieel te brengen. Je fysieke, mentale en spirituele noden sluiten weer aan bij wie jij in wezen bent. Je leert jezelf blijven te herinneren.
 • een ontspannen lichaam en rustige geest door het integreren van relaxatie- en ademtechnieken en het loslaten van zowel fysieke als emotionele spanningen. Bij chronische pijn of chronische vermoeidheid werken we met een geleidelijk stappenplan (zie hiervoor de Verdieping reeks Herstel bij burnout, Verdieping reeks Herstel bij Fibromyalgie, Spasmofilie, CVS). Je leert zo geleidelijk diepe spanningen transformeren op zowel mentaal, emotioneel als fysiek gebied.
 • De basisreeks wordt meerdere keren per jaar gegeven, voor data en prijzen zie de Agenda.
 • De reeks is ook geschikt voor wie preventief zorg wil dragen voor het bewaren van een gezonde geest in een gezond lichaam. Je hoeft niet te praten tijdens de workshops als je dat niet wenst. Ieder kan zo op zijn eigen zacht tempo groeien. Echter wanneer je wel regelmatig vragen stelt of dingen deelt (dat mag ook persoonlijk via mail telkens voor de les, ik integreer dan de vragen in de cursus), kan vaak nog veel meer diepgang in de sessies zelf gestoken worden. Ook kunnen zo extra aanvullende adviezen en oefeningen aangereikt worden


In groep: Wekelijkse lessen (8x1,5u) DIEPE RELAXATIE "Leren ontspannen en ademen"


De ademhaling is de belangrijkste van alle lichaamsfuncties. De adem gaat echter snel uit balans. Wanneer ons lichaam bv. 'bedreiging' ervaart, activeert het de fight/flight modus. We krijgen een hoge ademhaling die ook wel gekend is als de borstademhaling. Deze is nuttig en nodig bij werkelijk levensbedreigende vecht/vluchtsituatie. Echter zien we dat 'de gemiddelde moderne westerse mens' deze modus steeds meer en meer activeert bij gewone dagdagelijks stress-situaties wat vele nadelige gevolgen heeft voor zowel lichaam en geest. Vele mensen zijn gespannen en onrustig en kennen maar al te goed de samengetrokken, gespannen borst en nek, de hoog opgespannen schouders, of andere spierspanningen. Chronische hyperventilatie ligt heden ten dage aan de basis van allerlei stoornissen (mentale onrust en concentratiestoornissen, hoofdpijn, aanhoudende vermoeidheid, spierverzuring, spieruitputting, spierspanning, spierpijnen, ontstekingen, oorsuizen, tintelingen, misselijkheid, paniekaanvallen, enz..) Een juiste ademgewoonte zorgt voor een verlenging van de levensduur, zorgt voor diepe mentale en fysieke ontspanning, een goede vitaliteit en een goede immuniteit. Tijdens de lessen wordt er op 2 gebieden gewerkt: diepe relaxatie en het herstellen van een juiste ademgewoonte via verschillende kwalitatieve technieken.


Diepe relaxatie maakt fysieke, mentale en emotionele stress los en wordt geleidelijk aangeleerd via authentieke technieken van lichaamswerk. Je zal ook de klassieke technieken waaronder yogische relaxatie en yoga nidrâ leren, vanuit een 5000 jaar oude traditie. Elke les zie je ook bijzondere ademtechnieken. We zullen deze week na week geleidelijk verfijnen en meer beginnen inwerken op prâna of de vitale levensenergie. Stilaan wordt je manier van ademen subtieler. Je merkt een verschuiving op van je energie zowel in lichaam als geest en dit zorgt voor een staat van verinnerlijking en meditatie. Na elke les zal je het gevoel hebben, dichter te zijn bij de rust die altijd al aanwezig was in jezelf, maar door omstandigheden verborgen wordt. Dit creëert een verlangen de technieken te integreren en ze blijvend in je routine te verankeren. Voor wie deze rust wil verdiepen en wenst te komen tot diepe ervaring met meditatie, is er aansluitend de reeks van 8 lessen Leren Mediteren

 • Data 2020: 8 vrijdagen van 18u20 tot 19u50 (start 11 september '20 tot Allerheiligenverlof)
 • De reeks wordt herhaald in februari 2021 in een reeks van 7 vrijdagen op 5/2, 26/2, 5/3, 12/3, 26/3, 2/4 en 30/4

 • Voor data en prijzen zie de Agenda.
 • De reeks is ook geschikt voor wie preventief zorg wil dragen voor het bewaren van een gezonde geest in een gezond lichaam.In groep: Wekelijkse lessen (8x1,5u) LEREN MEDITEREN (5000 jaar oude traditie)


Enkel voor wie eerst de cursus Mindfulness gevolgd heeft, of de wekelijkse lessen Diepe Relaxatie of de wekelijkse lessen Yoga.

Dit gezien de basistechnieken van diepe relaxatie en de ademtechnieken gekend moeten zijn. Je kan immers niet mediteren in een gespannen lichaam of wanneer de adem uit balans is. Ook wie te kampen heeft met fysieke spanningen of verkeerde adempatronen dient eerst de reeks Leren Diep Ontspannen & Ademen te volgen.


Meditatie is een diepgaand proces van verinnerlijking én ervaring. Zoiets leer je niet uit een boek, maar met een leraar. De eerste en laatste 10 minuten van elke les zijn daarom voorzien om vragen te beantwoorden. Al de rest is praktijk! De reeks is bestemd voor wie meditatie een deel van zijn Zijn wenst te maken en een diep verlangen heeft te komen tot een rustige, ontspannen en blije geest en tot een meer diepgaande ervaring in meditatie. Je leert ontspanning en aandacht te verfijnen en te beheersen. Ook leer je gedachten, emoties en sensaties te observeren zonder hier op in te gaan. De activiteiten van de geest niet te voeden maar tot stilstand te brengen. Zodat je voeling kan krijgen met de Waarnemer, het Achtergrondbewustzijn. Het doel van meditatie is je te brengen tot het herinneren en realiseren van je 'ware Aard'. Deze ware Aard heeft in essentie 3 kwaliteiten: Zijn - Bewustzijn - Gelukzaligheid. Ons denken is een prachtig instrument, maar eentje dat we moeten leren afstemmen. Zoniet gaat het alle kanten op en wordt het doel van meditatie, Zelf-Realisatie, nooit bereikt.


Dagelijkse meditatie geeft je een heldere, kalme en blije geest, een diep ontspannen en sterk lichaam, en een optimaal prânisch lichaam in staat tot subtiele realisaties op vlak van meditatie.
Er wordt ook aandacht geschonken aan zitten in een juiste en ontspannen houding (wanneer dit niet kan op de mat kan je gebruik maken van een stoel of zitbankje), aan correcte ademhaling en aan verschillende concentratietechnieken. Ook technieken zoals japa (inwendig herhalen van een mantra) komen aan bod. Je werkt met 2 mantra's (je krijgt de keuze uit een 20tal één lettergreep mantra's en uit een 20tal langere mantra's)


 • Volgende reeks: 8 lessen in totaal = 5 vrijdagen in 2020: 13 november'20 tot 11 december'20 en 3 vrijdagen in 2021: 8 en 15 en 22 januari'21
 • Wordt herhaald in mei'21 in een reeks van 6 vrijdagen op 7/5, 21/5, 28/5, 4/6, 11/6 en 18/6 met aansluitend de Stiltedag op 19/6. Wie de reeks van mei 2021 volgt, krijgt 25€ korting op de Stiltedag van 19/6/2021
 • VERDIEPING STILTEDAG (21 november 2020 of 19 juni 2021). Beoefen een hele dag diepe meditatie. Kom tot bijzondere ervaring in stilte en het Zelf.
 • Alle data en prijzen zie de Agenda.
Alle cursussen in groep


  Privé Stress-en Mindfulnesscoaching


  Een eerste intake duurt 1u30min en kost 72€. Een vervolgafspraak kost afhankelijk van de duur 60€ (1u15min) - 72€ (1u30min) - 84€ (1u45min) - 96€ (2u). Meer info over de begeleiding zie hoger. We gaan zo diep als je zelf wenst. Je krijgt zorgzame en diepgaande coaching op maat om verder te groeien op je eigen zoektocht. Lees eerst deze pagina door (!) alvorens een afspraak te maken.  Privé Natuurcoaching:


  De coachings vinden in dit geval bewust plaats in de natuur. Wanneer we niet ons eigen ritme of onze eigen unieke Natuur volgen, raken we uit balans. Ik help je jezelf weer te herinneren door diep transformerende wandelingen in de Natuur. Het wandelen werkt erg aardend en vergemakkelijkt voor vele mensen vanzelf het praten. Heel natuurlijk kom je bij de kern van je verhaal of dat waar je op vastloopt. Het is een letterlijke wandeling naar jezelf. We pauzeren regelmatig en op die momenten dompel ik je onder in specifieke oefeningen (visualisatie,-meditatie, -of mindfulnessoefeningen, lichaamswerk, ademtechnieken). Ik breng je zo dieper bij je Natuur en je Kern. Sessieduur 2u, prijs 90€. Bij slecht weer gaat de afspraak binnen door en wordt de duur aangepast. Lees eerst deze pagina door (!) alvorens een afspraak te maken.  Privé Coaching bij Hooggevoeligheid:


  Artikel hooggevoeligheid (VUB). Een HSP'er (highly sensitive person) is iemand wiens zenuwstelsel gevoeliger is voor zintuiglijke prikkels - deze mensen (20% van de bevolking) zijn in staat om sneller subtiele signalen en prikkels uit hun omgeving op te pikken, echter de innerlijke verwerking ervan kost meer tijd en energie. Ze kunnen daardoor snel uitgeput geraken en overprikkeld. Ook buikklachten, hoofdpijn, stemmingswisselingen, depressie, burnout en chronische moeheid kunnen ontstaan wanneer deze personen niet tijdig hun ademruimte, ontprikkeling, standvastigheid en rust in het leven terugvinden. De begeleiding leert je de unieke talenten en gevoeligheden van het hsp-zijn te ontwikkelen en daarnaast bewust aan zelfzorg te doen. Sessieduur 1,5u, prijs 72€. Wanneer we dit buiten in de natuur doen, reken dan op 2u, prijs 90€. Lees eerst deze pagina door (!) alvorens een afspraak te maken.   Diploma's op gebied van Stresscoaching - MBCT coaching


   2009-2010 Stresscoach (Managementschool CVA)

   2010-2011 Diploma Mindfulness based cognitive therapy (Civas)


   Bijscholingen:
   2009 Congres met thema's Body Language - Geweldloze Communicatie - het Enneagram (Kluwer)

   2010 Getuigschrift Time-management (VDAB)

   2010 Congres met thema's Doel(stelling)en optimaliseren - SMART - De Bedrijfsatleet/Energy Management - Gestructureerd Communiceren (Kluwer)

   2011 Studiedag Optimalisering van je job en tijd (Kluwer)

   2012 Studiedag met thema's Stemtraining - Stress & spreekangst - Storytelling (Kluwer)

   2014 Congres met thema's Stress omzetten in energie - Versterk uw mentale weerbaarheid - Succesvol project- en eventmanagement (Kluwer)

   2015 Insights Discovery organisatorisch en persoonlijk profiel, geïnspireerd door de psychologie van Carl Gustav Jung (Insights BeNeLux)

   2016 Coaching bij Hoogsensitiviteit (Civas)


   Zie andere meerjaarse opleidingen op de andere pagina's.

   SOFIE VAN MENSEL


   Erkend Naturopaat & Âyurvedic Technician®

   Erkend Yogaleraar vanuit 2 grote tradities

   Stress- en Mindfulnesscoach

   Natuurfilosoof


   BEROEPSVERENIGINGEN


   Yogafederatie lidnummer 2009/026

   Naturopathica lidnummer 225 N10 80

   CONTACTGEGEVENS


   Gestelstraat 52 - 2250 O.L.V.-Olen

   info@per-neser.org

   0494/84.34.31 (enkel tussen 12u-13u)


   BTW BE 0820.900.904


   Rekeningnummer
   IBAN BE98 7805 9067 0193